Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mereNaturlige behov

Kender du din kanins og marsvins behov?

Når man beslutter sig for at anskaffe marsvin eller kaniner, er det vigtigt at tænke over dyrets naturlige behov og instinkter. Fra naturens side er begge arter byttedyr, da deres forfædre måtte flygte fra rovdyr for at undgå at blive spist. Selvom de i vores varetægt ikke behøver at bekymre sig om dette, ligger instinktet stadig dybt i dem, og de vil derfor altid være på vagt. Dette bør man som dyreejer tage hensyn til for at undgå at stresse dyret unødvendigt.

For eksempel kan pludselige bevægelser tæt ved dyret skræmme dem. Særligt er det relevant at lære børn vigtigheden af dette, da det for dem kan være svært at forstå hvorfor kaninen eller marsvinet måske ikke vil tages op og krammes. Generelt bør man være meget forsigtig når man håndterer dyrene, og de fleste kaniner kan slet ikke lide at blive båret. Desuden bør man aldrig lægge en kanin på ryggen, hvis ikke det er højest nødvendigt. Dette skyldes, at de her er i en slags overlevelsestilstand og ligger helt stille, fordi de ellers tror, at de risikerer at blive ædt af et rovdyr. Dette stresser kaninen voldsomt.

Når man anskaffer sig kaniner eller marsvin, er det en god idé at lære hinanden at kende ved at sidde med dem frit på gulvet. Her kan man forsøge at lokke dem til sig med godbidder, og gradvist kan man prøve at kæle for dem og evt. have dem siddende i skødet. Hvis dyrene tages op, bør man have én hånd under brystet og én hånd under bagdelen, og man bør når muligt holde dyret tæt ind til sig. Dog skal man altid respektere, hvis dyret ikke tillader at blive båret, og man skal her straks sætte dem forsigtigt ned. De kan nemlig forårsage stor skade på sig selv, hvis de spræller eller hopper ned for at komme fri.

Socialt liv

Der er flere punkter hvorpå kaninen og marsvinet adskiller sig fra hinanden. Kaninen er modsat marsvinet ikke et flokdyr, men et såkaldt kolonidyr. I naturen lever kaniner i hulesystemer med andre kaniner, hvor de samarbejder om at overleve, men faktisk er de ikke sociale med hvem som helst. Det står i stor kontrast til marsvinet, der som flokdyr elsker at være omkring alle. Dog er kaninen stadig et socialt dyr, men grundet deres ”selektivitet”, kan det være sværere at sætte kaniner sammen i hjemmet. Dette betyder dog ikke, at man bør afholde sig fra at finde en ven til sin kanin - tværtimod!

Kaniner føler stor tryghed i at have en ven, og samværet med den anden beriger i høj grad deres liv. Det vil være lettest at sætte en neutraliseret han og neutraliseret hun sammen, men to neutraliserede kaniner af samme køn kan også fungere. Det anbefales dog ikke at sætte to marsvinehanner sammen, da disse ofte bliver meget territorielle. Hos marsvin kan man også sagtens have flere end to dyr gående sammen, hvis pladsen er til det. Her bør der dog stadig kun være én han, og marsvin bør altid gå sammen to og to.

Del denne historie
Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®