Har man først fået lopper i hjemmet, kan det tage sin tid at slippe af med dem igen. Læs mere her om, hvorfor og hvordan man slipper af med lopperne.
I et hjem udgør de voksne lopper 5% af hele smittepresset. Æggene udgør 50%, loppelarverne udgør 35% og loppepupperne udgør 15% af smittepresset. Det er altså kun 5% af hele loppeproblemet der findes på kæledyret! Det forklarer, hvorfor det kan tage sin tid at komme af med loppeproblemet.
Voksne lopper
loppen lever ca. 12 dage. Når den voksne loppe har indtaget sit første blodmåltid, bliver loppen på hunden indtil den dør. Loppen skal spise ofte og der går max. 24 timer mellem hvert blodmåltid. Hvis der går længere tid, vil loppen begynde at fordøje sig selv, hvorefter den dør. Lopper kan bide mennesker, men kan ikke leve af blodet.
Loppeæg
Hunloppen er klar til at lægge æg 24-48 timer efter sit første måltid. I gennemsnit lægger hun 14 æg pr. dag, men kan dog lægge op til 50 æg pr. dag. Disse æg lægges i dyrets pels, hvorefter de falder af og lægger sig i omgivelserne. Loppeæg er 0,5 mm store, glatte og hvidlige. Efter 1-20 dage klækkes æggene. Omgivelsernes temperatur og fugtighed afgør, hvor hurtigt de klækkes.
Loppelarver
Larverne klækkes fra æggene og forbliver i omgivelserne, hvor de kan vandre ca. 1.5 meter pr. døgn. Larverne kan ikke tåle udtørring og søger væk fra lyset, ned i gulvets sprækker og revner. Loppelarverne lever hovedsageligt af loppeafføring som bl.a. består af ufordøjet blod som drysser af kæledyret.
Loppens livscyklus
Loppepupper
Efter 7-12 dage forpupper larverne sig. Pupperne er klistrer fast til omgivelserne og er ekstremt hårdføre. De fleste rengøringsmilder kan ikke få bugt med disse pupper - visse loppemidler kan udrydde loppepupper. Puppestadiet varer i gennemsnit 8-10 dage, men kan vare helt op til et år, afhængig af forholdene i omgivelserne som varme, fugtighed og vibrationer - f.eks. aktivitet fra kæledyrene. I denne periode kan der altså ligge en loppetrussel i dyrets omgivelser.
Uden forebyggelse…
Loppens hårdførhed, dens evne til hurtigt at reproducere, puppernes hårdførhed og den smarte yngelpleje betyder, at de kan være rigtig svære at komme helt af med, når først de er kommet indenfor i hjemmet. Det betyder også, at der flere måneder efter at man tilsyneladende har slået et angreb ned, kan opstå et nyt. I modsætning til, hvad mange dyreejere tror, sker smitte fra omgivelserne og ikke dyrene imellem.
Forebyggelse af lopper er derfor vigtig, hvis man vil undgå opformeringen i hjemmet.
Milde vintre og forlænget loppesæson
Lopperne er meget følsomme over for frost i deres æg og larvestadie. Milde vintre kan betyde at disse stadier nu bedre kan overleve udenfor og ikke kun i de opvarmede hjem.
For helt at undgå loppeangreb skal I behandle vedvarende med et passende loppemiddel.
Hvis først lopperne er kommet indenfor, skal du mest af alt være grundig og tålmodig. Det kan tage adskillige måneder at få hjemmet loppefrit!
Husk følgende når I behandler:
Det virker ikke - hvad så?
Der er heldigvis ikke tegn på, at lopperne udvikler resistens over for de loppemidler vi bruger, men der er mange mulige årsager hvis I ikke rigtigt synes at det virker.
Det er vigtigt at huske på, at loppen ikke dør i samme sekund den er i kontakt med din behandlede hund eller kat.
De hyppigste årsager til at loppebekæmpelsen slår fejl:
Har du spørgsmål, eller problemer med lopper, er du altid velkommen til at ringe eller komme forbi os til en snak.