Skal din kat have målt blodtrykket?
Blodtryksmåling af kat
Det er ikke kun mennesker, der kan lide af forhøjet blodtryk. Også mange ældre katte har dette problem. I Danmark har der ikke været tradition for at måle blodtryk på katte, men undersøgelser fra blandt andet England viser, at op mod 10% af katte over 10 år har problemer med for højt blodtryk.
Hvis din kat er over 9 år gammel, er det derfor en god ide, den får taget blodtrykket en gang om året – f.eks. i forbindelse med den årlige sundhedsundersøgelse. Forhøjet blodtryk bliver ikke uden grund kaldt for "den stille dræber".
Når trykket stiger i blodårene, kan der ske skade på vævet - især i organer med meget små blodkar. Man er især bekymret for øjnene, nyrerne, hjernen og hjertet. Hvis man opdager problemet i tide, kan man nå at sætte ind med behandling inden at katten får varige men.
Hvis din kat får konstateret forhøjet blodtryk, vil vi derfor altid foreslå, at den får lavet en urinprøve og en urinprøve, for at fastslå om der skulle være en udløsende årsag til problemet.
Hvis dette er tilfældet, skal den udløsende lidelse selvfølgelig først behandles, men ellers er der mulighed for at behandle selve blodtrykket, så katten ikke får senskader af problemet
Hvordan foregår det?
Katte er som bekendt ikke altid lige glade for at skulle til dyrlæge. Det er derfor nødvendigt med god tid og ro om katten under målingerne, så man får et troværdigt resultat. Typisk måler man trykket mindst 5 gange, for at være sikker på, at man har et troværdigt resultat. Det tager tid! Hos os er det ikke ualmindeligt at det tager mindst 15 minutter at måle blodtryk på en kat. Hvis du er interesseret i at katten får taget trykket i forbindelse med det årlige eftersyn, er det derfor vigtigt, at du gør os opmærksom på det, allerede når du bestiller tid.