Bedøvelse og operation af hund og kat
Dyret møder fastende fra morgenstunden og må derfor ikke have spist 8 timer inden det møder til operation. Dyret skal dog have adgang til vand. Hunde bør være grundigt luftet inden indlæggelse.
Før en bedøvelse vurderes den almene tilstand af dyret. Vi anbefaler, at der inden bedøvelsen tages en blodprøve, der kan give overblik over organstatus, blodprocent, blodplader og immunforsvar. Dette hjælper med at skræddersy den rette narkose til netop din hund eller kat.
Efter undersøgelsen indlægges dyret i et rart og trygt bur. Medbring gerne noget dyret "kender", f.eks. dens eget tæppe.
Indlæggelse, bedøvelse og opvågning
Som noget af det første får patienten en forbedøvelse. Det gør den træt og afslappet og gør det muligt at kunne nøjes med mindre doser af den øvrige narkosemedicin.
Selve bedøvelsen foregår ved, at der barberes et lille område på oversiden af det ene forben, hvorefter der bliver lagt et venekateter, der giver adgang til blodåren. Via dette injiceres et hurtigt og kortvirkende bedøvelsesmiddel direkte i blodet. Hunden falder i søvn og straks føres en intuberingsslange ned i luftrøret, hvorigennem hunden får ilt og bedøvelsesgas.
Under narkosen overvåges patienten af en sygeplejerske, der holder øje med dybden af narkosen ved hjælp af en monitoringsmaskine, der vejleder sygeplejersken i temperatur, puls, iltmætning, vejrtrækning og blodtryk. Ofte tilsluttes et væskedrop undervejs for at sikre optimering af kredsløb og blodtryk. Patienten ligger på varmepuder under hele forløbet.
I nogle tilfælde er fuld narkose ikke nødvendigt, og dyret får i stedet en beroligende indsprøjtning, så den falder i en overfladisk søvn. Dette vælges ofte i forbindelse med røntgenbilleder eller negleklip i bedøvelse. Når proceduren er færdig, gives en indsprøjtning, som gør, at bedøvelsen hører op med at virke.
Når operationen er veloverstået, lægges dyret til opvågning med tæpper og varmepuder. For at sikre en sikker opvågning, overvåges dyret tæt af en sygeplejerske.