Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mere



Træn din hund i at være alene

Skal din hund være alene hjemme?

Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien. Hvis hunden selv kunne vælge, opholdt den sig i nærheden af sin familie det meste af tiden. Det er derfor ikke naturligt for hunden at være alene hjemme, medmindre den er blevet tilvænnet til det. I mange hjem er hunden nødt til at være alene en stor del af dagen, derfor er tilvænningen ekstremt vigtig for at hunden kan være alene hjemme, uden at lave de såkaldte unoder.

Nogle af de symptomer som hunden viser når de har problemer med at være alene hjemme:

  • Hyler eller gøer vedvarende
  • Bider/ gnaver i inventar i hjemmet
  • Urenlig når den er alene
  • Klæber sig til ejer når man er hjemme
  • Hunden er meget træt efter den har været alene

Når hunden viser disse symptomer er det fordi den lider af separationsangst. Separationsangst er en lidelse, hvor hunden reagerer uhensigtsmæssig, når ejeren forlader den. Det er derfor vigtigt at man ikke skælder ud hvis den har ødelagt noget, imens den har været alene. Den vil ikke være i stand til at forbinde de to ting med hinanden, og du risikerer blot, at hunden får mistillid til dig, og måske bliver mere utryg ved at være alene næste gang.

Hvornår skal man begynde tilvænning?

Vores anbefalinger vil være at begynde alene hjemme træningen allerede mens hunden er hvalp. Indlæringen er som regel lettere hos hvalpe end hos voksne hunde. Tilvænningen bør gøres så snart hvalpen er blevet tryg i sit nye hjem, da hunden senere i livet vil få sværere ved at vende sig af med de gamle angste vaner den eventuelt måtte have tilvænnet sig. Det betyder ikke at ældre hunde ikke kan tilvænnes til at være alene, men det kræver ofte mere tid og tålmodighed fra ejers side.

Væn hunden til at hverdags rutiner IKKE er farlige signaler!

Der findes mange øvelser der kan hjælpe hunden til at blive god til at være alene.

  • Beløn hunden for at blive liggende selvom du går ud af rummet.

Start i små trin, smid nogle meget lækre guffer ind i rummet, hvor hunden er og forlad rummet i 1-2 sek. Lad hunden se, at du går og luk aldrig dørene i første omgang. Gentag processen mange gange i løbet af dagen, indtil hunden ikke længere reagerer på, at du går. Øg langsomt.

  • Væn hunden til at du tager overtøj og sko på – og tager det af igen.
  • Pak din taske – og flyt rundt med den.
  • Tag dine nøgler og læg den forskellige steder.
  • Brug lidt længere tid på at tømme postkassen eller gå ud med skraldet.
  • Det er vigtig man træner i forskellige tidsintervaller så tiden ikke kun øges.

Gør ALT det du normalt gør i hverdagen inden man skal ud ad døren – og bliv hjemme. Så vender man hurtig hunden til at ens normale rutiner ikke betyder at man forlader den.

Når man er i gang med tilvænningen, kan man i nogle tilfælde høre hunden pive eller gø når den er adskilt fra en. Det er her meget vigtig man IKKE går tilbage til hunden, man skal derimod afvente til den er stille og derefter går ind til den som intet er sket. Går du tilbage inden hunden er stille, lærer du den at når den giver lyd fra sig, kan den kalde dig tilbage. Husk det ikke gavner hunden at ynke den, men derimod vise hunden at alt er okay og helt normalt.

Derudover er det meget vigtig at hunden ikke stresses med vilde aktiviteter som boldkast og lignende inden den skal være alene. Find en rytme der passer til familien. Hunden skal aktiveres både fysisk og mentalt. Man kan derfor med fordel give hunden nogle mentale opgaver hvor man lader hunden få chancen for at løse de forskellige problemstillinger.

Her er et par eksempler:

  • Lad hunden ”arbejde” for føden –Man kan gemme foderet i aktivitetslegetøj eller sprede det ud over græsplænen eller inde i boligen.
  • Hvis I kommer på hver sin side af en lygtepæl med hundesnoren imellem jer, bør hunden selv finde om på den ”rigtige” side, før I kan gå videre.
  • Når hunden trækker i snoren, står du stille og venter, til hunden kigger på dig, og linen slækkes, før du går videre.
  • Gå spor, giv hunden opgaver hvor der skal findes legetøj eller godbidder i højt græs
  • Indlæring af kommandoer som sid, dæk, nej, bliv osv. vil også udfordrer hunden mentalt.

Sørg for at hunden er aktiveret mentalt og fysisk inden den skal være alene, så har man gode forudsætninger allerede da hunden hverken er over eller understimuleret, men derimod i balance.

Øg sandsynligheden for succes

  • Hunden skal være aktiveret både fysisk og mentalt, når du træner den i at være alene hjemme. Er hunden træt, har du den bedste forudsætning for, at den kan finde ro.
  • Undgå vild aktivitet før du går.
  • Fjern ting, som kunne være fristende at tygge i for en nysgerrig hvalp.
  • Lad hunden være alene i det rum, hvor den normalt er god til at opholder sig.
  • God aktivering af hunden når den er alene er fx en kong der er fyldt med dåsemad eller opblødt tørfoder, hunden skal her være i ro for at få maden ud. Giv aldrig aktiveringslegetøj der er bolde eller lignede dette vil få hunden til at fare op i sit aktiverings niveau, og når hunden er alene, skal den engenlig ”bare” være rolig og ligge og slappe af.

Hvis der er problemer med at tilvænne hunden til at være alene hjemme, er I velkommen til at tage kontakt til os for hjælp og vejledning.

Del denne historie
Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®