Løbetiden er ledsaget af blødning fra skeden og hævelse af skeden. Det er ofte her man som hundeejer lægger mærke til at hunden er løbsk. I starten er flådet meget blodigt senere mere stråfarvet. Løbetiden varer fra 7 dage og helt op til 3 uger! Undervejs i løbetiden sker ægløsningen og her kan tæven blive drægtig, hvis hun parres.
Hanhunde vil blive ekstra interesserede i tæven og tæven er ofte selv opsøgende overfor hanhunde. Hvis tæven parres er der risiko for drægtighed.
Hunde kommer i løbetid mellem 1 og tre gange om året. Som oftest vil en hund have et ret fast interval mellem løbetiderne, og det kan være en god idé at holde styr på løbetiderne ved at skrive dem op i kalenderen. Bliver tæven indbildsk gravid eller dårlig ca 2 måneder efter løbetiden kan det nemlig være en vigtig information til dyrlægen, ligesom uregelmæssige løbetider kan være vigtigt at opdage.
Hvornår i løbetiden er det bedst for min hund at blive parret?
Dyrlægen kan fastlægge det optimale parringstidspunkt for netop din tæve ved at udtage prøver fra skeden, samt måle progesteronniveauet i blodet. Bemærk det kan tage flere blodprøver før det rette tidspunkt fundet.
Hvor længe er en hund drægtig?
Hunde er drægtige i 9 uger (63 dage), men kan variere lidt fordi ægløsning og dermed befrugtning ikke altid sker på selve parringsdagen.
Vaccination
Drægtige tæver bør være fuldt vaccinerede og behandles mod orm. For forebyggelse mod herpesvirus vaccineres 1. gang max 10 dage efter parring og 2. gang 1-2 uger før forventet fødsel.
Skal min hund fodres anderledes, mens den er drægtig?
Ja, drægtige tæver bør fodres med et hvalpefoder den sidste 1/3 af drægtigheden og mens hun giver mælk. Vi anbefaler hvalpefoder af høj kvalitet fx fra Vetpro.
Hvordan forløber en hundefødsel?
En hundefødsel er en spændende og fascinerende oplevelse at overvære. Det vigtigste for hunden er dog rolige omgivelser. Man skal være opmærksom på hvordan tæven er, nogle er mest trygge hvis ejeren sidder ved siden af hele tiden, mens andre helst vil være alene. Læs mere om hundefødsler her.
Forløbet kan skitseres således:
Hundens temperatur daler mindst 1 grad ca 24 timer før en forestående fødsel. Dette skyldes et pludseligt fald i drægtighedshormonet progesteron. Temperaturen falder til ca. 36-37 grader, mod hundens normale temperatur på 38-39 grader. En serie af temperaturmålinger 3 gange dagligt er ofte nødvendig for at opdage temperaturfaldet Når fødslen nærmer sig, vil hunden begynde at "bygge" rede, virke urolig m.v.
En fosterblære kan muligvis ses gennem skedeåbningen og kan briste. Man siger at "vandet går". Når "vandet går" må der ikke gå mere end 3 timer før den første hvalp er født. Herefter må intervallet mellem hvalpene ikke overstige 1-2 timer.
Efter fødsel af en eller flere hvalpe "fødes" moderkagen. Nogle hunde spiser moderkagen, hvilket er en naturlig ting. De nyfødte hvalpe befries for eventuelle fosterhinder og lægges til tævens dievorter Har hunden kraftige veer (presseveer) i 30 minutter eller svage uregelmæssige veer i 2 - 4 timer uden at der fødes noget, skal I søge dyrlægehjælp.
Langt de fleste hundefødsler forløber helt normalt, skulle uheldet være ude, er det vigtigt at du kontakter dyrlægen, så snart du føler at der er noget galt. I nogle tilfælde kan fødslen sættes i gang igen med en ve-stimulerende sprøjte og andre gange ender det med kejsersnit.
Husk at overveje hundesygeforsikring før din hund bliver drægtig, men vær opmærksom på forbehold på præcis kejsersnit hos de enkelte forsikringer og racer.
Husk, du kan få fat på en dyrlæge døgnets 24 timer, da vi har vagtsamarbejde!
Min hund er blevet parret ved en fejl, hvad gør jeg?
Det er ikke alle parringer der er planlagte, skulle uheldet være ude så kontakt din dyrlæge. Ikke alle parringer resulterer i drægtighed, tit har hunden bare været væk i sin løbetid og er måske blevet parret, andre gange har folk set parringen.
Har man set at hanhunden og tæven hængt sammen i mindst 5 minutter er der risiko for drægtighed og man kan give en abortsprøjte. Sprøjten gives tidligst 10 dage efter parring for at sikre at tæven er ude af løbetiden, så hun ikke parres igen.
Er man usikker på om tæven er parret, kan man ultralydsscanne tæven ca 25 dage efter parring for at se om der er fostre i maven.
Ved uønsket drægtighed gives en sprøjte med abortmedicin 2 gange med præcis 24 timers mellemrum og tæven ultralydsscannes 1-2 uger senere for at tjekke at sprøjten har haft effekt og at der ikke er opstået en livmoderbetændelse.
Hunden vil i fremtiden kunne blive drægtig igen, men vil ofte komme i løbetid lidt før normalt den næste gang.
HUSK - der er ikke en fødsel der er ens…