Kender du symptomerne?


Periodontitis (tidl. paradentose) er den mest almindelige tandlidelse hos både hunde og katte

Peridontitis er det nyere og mere korrekte navn for paradentose.

Det er den mest almindelige tandsygdom hos hund og kat og der findes undersøgelse, der
viser at 80-85 % hos hunde og katte over 2-3 år har sygdommen.

Dannelsen af bakterieholdige plak (biofilm) på tændernes overflade er første skridt på vejen til
udvikling af periodontitis. Sygdommen udvikler sig over tid og er karakteriseret ved nedbrydning af vævet (tandkød, ligamenter og kæbeknogle) omkring tanden.

Hyppigheden og hvor aggressiv sygdommen er, varierer mellem racer, størrelser og de individuelle
dyr. Selvom  tandpleje og hygiejne spiller en vigtigt rolle, så der sandsynligvis andre faktorer som
diæt, alder, overvægt, tandstilling, adfærd, miljø og genetik der også spiller ind.
Det er ikke kun de specifikke bakterier i mundhulen, men i stor grad også hvordan
værten reagerer på disse, der har betydning for sygdommens udvikling. Så det nok i langt højere
grad er en uønsket reaktion fra værtens immunsystem, der driver sygdommen frem.
Det er altså en sygdom med flere årsager. 

Dette er årsagen til at nogle dyr udvikler voldsom periodontitis i en meget ung alder og andre har sunde tænder hele livet.Hvordan undersøges og behandles min hund eller kat for periodontitis?

Det er ikke muligt at lave en regelret mundhuleundersøgelse af en vågen hund eller kats tænder. De fleste dyr tillader kun en overfladisk inspektion af tænder og mundhule.

Det årlige sundhedseftersyn omfatter altid en grundig visuel inspektion af dyrets mund. Hvis der her findes tegn på alvorligere problemer anbefaler vi altid en bedøvelse med tandrensning.

Som en del af tandrensningen måles tandkødslommernes dybde 4 steder rundt om hver tand og der tages røntgenbilleder af alle tænder, for præcist at kunne vurdere den enkelte tand. Kun en sådan undersøgelse i narkose, giver et helt præcist billede af det enkelte dyrs mundsundhed. Uden en sådan præcis vurdering vil det være umuligt at udføre en korrekt behandling.

Udover fuld røntgenundersøgelse og måling af tandkødslommer består behandlingen af en grundig tandrensning med ultralyd og håndinstrumenter efterfuldt af polering.

Hos hunde og katte med periodontitis er det ikke usædvanligt at vi anbefaler ekstraktion af en eller flere tænder.Fremover vil en kombination af daglig tandbørstning, jævnlig tandrensning og andre forebyggende tiltag hjælpe med at kunne bevare de resterende tænder. Man skal ikke være nervøs for sin hund eller kats livkvalitet hvis de får ekstraheret mange tænder pga periodontitis. Hunde og katte lever bedre med en sund mund end med inflammation og tandsmerter. Ofte vil man opleve at ens kæledyr liver op og får det bedre når de får de dårlige tænder opereret ud.

Efter enhver behandling som har medført tandekstraktioner, indkaldes der til en kontrol af ekstraktionsstederne, specielt hvis der efterfølgende er blevet syet i mundhulen. Det sker for at sikre at helingen forløber ukompliceret. Derefter udsendes der indkaldelse til kontrol/tandrensning efter behov, de fleste gange med 6 måneders intervaller, men for nogle dyr også med blot 3 måneder imellem.

 Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®