Husk at børste tænder på dit kæledyr!


Tandbørstningsmanual - forebyggelse mod plak og tandsten

Guide nummer 1 - til det perfekte smil

Tandbørstning er den mest effektive metode til at forebygge dannelsen af plak og tandsten hos hunde og katte.

For at tandbørstningen skal gøre en forskel, er det nødvendigt, at få tænderne børstet hyppigt og helst hver dag. Men hvis hunden/katten stritter imod, så bliver det en sur pligt og som regel heller ikke særlig grundigt gjort. Et godt mål er, at hunden/katten skal komme dig glad i møde, når tandbørsten findes frem.En mulig indlæringsproces:

1. Start med at vælge et fast tidspunkt på dagen hvor du har tid og overskud til tandbørstning. Vælg desuden et fast sted, om det skal være i hundekurven, på skødet eller på badeværelset, er underordnet – det vigtige er, at der opbygges et hyggeligt ritual omkring tandbørstning.

2. I starten skal dit kæledyr vendes til at blive rørt i og omkring munden. Første skridt på vejen er at finde en tandpasta som smager godt. Alternativt kan man i starten bruge leverpostej og senere, når dyret har vænnet sig til ritualet, går man over til at bruge tandpasta.

3. Kald hunden/katten til dig og når den sidder eller står stille, får den tilbudt at slikke tandpastaen af en finger. Det er herunder vigtigt, at dyret står stille under rosen. Du må også gerne lade den slikke tandpasta af tandbørsten, men forsøg ikke at bruge tandbørsten i munden før senere i forløbet.

4. Gentag et par dage i træk, de fleste hunde/ katte vil hurtigt fange idéen og komme dig forventningsfuld i møde.

5. Begynd at bevæge fingeren med godbidden, så du indimellem berører hunden/kattens gummer og læber. Dette gøres alt imens hunden/katten er optaget af at slikke godbidden af din finger.

6. Næsteskridt er, at du løfter en læbe og godbidden forsigtigt tørres af og hundens/kattens gummer. Husk hele tiden at rose dyret og give den lækre godbidder.

7. Herefter kan du lave tandbørste-lignende bevægelser med en godbid på fingeren. Husk at hunden/katten roses for at være rolig imens. Der sluttes også altid af med en godbid. Det er kun nødvendigt at børste på tændernes yderside.

8. Når du uden problemer kan lave ”finger-tandbørstning” kan der skiftes til en blød tandbørste. Man har ikke nær så meget føling med en tandbørste som man har med fingeren, så hold fast så tæt på børstehovedet og start blidt. Der skal laves små cirkelbevægelser op mod tandkødsranden. Husk at rose undervejs når hunden/katten er rolig og slut af med en godbid.

9. Brug altid hundens/kattens absolut favorit-godbid, som belønning under og efter tandbørstning. Dyret skal forbinde tandbørstning med noget godt og det skal altid være en positiv oplevelse.

10. Du kan efterfølgende påføre Efficlean Dental på tandkødskanten hvilket mindsker dannelsen af plak.

Hvis der vises tegn på modvilje undervejs, er du gået for hurtig frem og skal derfor gå et par trin tilbage.

Husk at det tager tid at lære nye ting…

Bemærk: Hvis der er fastsiddende, brunlige belægninger på tænderne bør dyret have en tandrensning under narkose, da selv daglige tandbørstning kun vil have en meget begrænset effekt mod dette. Hvis der er vedvarende blødning fra tandkødet under eller efter tandbørstning eller udtalt lugt fra munden bør dyret ligeledes undersøges og evt. behandles/have tandrensning.

Vi anbefaler Curaprox tandbørster, der med deres mange bløde og tætpakkede børster giver en effektiv og nænsom rengøring af tænderne - fås i flere størrelser til både hund og kat.Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®