Skal dit marsvin neutraliseres?


Kastration og sterilisation af marsvin

Sterilisation af hunmarsvin

Der er god grund til at få sit hunmarsvin steriliseret. Hunmarsvin bliver kønsmodne allerede når de er omkring 4 uger gamle, men vi anbefaler at marsvinet først bliver steriliseret når de er 6 måneder gamle.

Det er ikke kun for at undgå drægtighed at hunmarsvin bør steriliseres. Op mod 80% af intakte hunmarsvin over 4 år udvikler cyster på æggestokkene. Cysterne bliver på størrelse med et hønseæg, og det kan være meget smertefuldt for marsvinet. Den eneste måde at forebygge cyster på er, at fjerne æggestokkene. Har marsvinet først fået cyster er der risiko for at hormonpåvirkningen giver ændringer i livmoderen. Din dyrlæge skal derfor vurdere om det er nok at fjerne æggestokkene eller livmoderen også skal fjernes.

Kastration af hanmarsvin

Hanmarsvin er kønsmodne fra de er ca. 3 uger gamle, og kan kastreres fra de er 4 måneder gamle.

Marsvin er meget sociale dyr og bør aldrig holdes alene. Uanset hvor meget tid vi som mennesker tilbringer med marsvinet, vil vi aldrig kunne udfylde den plads som et andet marsvin udfylder. Får du kastreret dit marsvin har du muligheden for at sætte ham sammen med en eller flere hunner. Marsvin ændrer ikke adfærd efter kastration. Det er derfor på ingen måde nogen løsning at kastrere to hanner og dermed tro at de kan enes. Man kan være heldig at to hanmarsvin kan bo sammen, men det kan være risikofyldt og anbefales ikke.

Hvad skal du tænke på inden operationen?

Marsvin er nogle små sarte dyr. Du skal derfor forberede dig på, at du får et dyr hjem efter operationen, som der skal holdes under tæt observation de næste dage. Langt de fleste spiser selv og er okay igen efter 1-3 dage, men det er meget individuelt. Sørg derfor for at du har ekstra meget tid i dagene efter operationen. Sørg for at der er et helt rent bur, gerne med håndklæder og at køleskabet er fyldt med alle marsvinets yndlingslækkerier. Husk at marsvin IKKE må fastes før operation.

Operationen

Man kommer ind på dyrehospitalet til en aftalt tid, typisk om morgenen, det er VIGTIGT at marsvinet IKKE har fastet. Vi anbefaler at medbringe en lille madpakke, med det foder den plejer at få. Inden operationen bliver marsvinet undersøgt af en dyrlæge, hvor marsvinets sundhedstilstand tjekkes, herefter bliver den indlagt i vores behandlingsafdeling. Her vil den være i trygge hænder indtil den skal bedøves og opereres. Under operationen holdes der øje med marsvinets puls, vejrtrækning, temperatur og marsvinet vil få ekstra ilttilførsel under narkosen.

Vi anbefaler laserterapi af operationssåret, da det har en gavnlig effekt på heling af såret. Smertestillende behandling er meget vigtig i forbindelse med neutralisation af marsvin, og den vil få smertestillende medicin med hjem til videre behandling. Når marsvinet er vågnet efter operationen og har fået lidt at spise, må den komme hjem igen.

Pasningen af marsvinet efter operationen

Har du tidligere prøvet at få opereret en hund eller kat, vil du erfare at det kræver en langt større indsats at passe en marsvin efter operation. Det er derfor vigtigt at være godt forberedt på dette. Veterinærsygeplejersken der sender den hjem, vil gennemgå alt hvad der skal vides til videre behandling i hjemmet samt eventuelle symptomer man skal holde øje med.

Det er dog vigtigt at man holder marsvinet rent og lunt når den kommer hjem. Det er en god ide at lægge håndklæder/fleece-tæpper i buret så støv og spåner ikke sætter sig i såret. Det er helt ok at marsvinet er træt efter en hård dag, men det er vigtigt at man kan komme i kontakt med sin marsvinven. Marsvin er meget sociale og bør sættes tilbage til sine venner i vante omgivelser. Det kan hjælpe når marsvinet ser andre marsvin der spiser. Det er helt normalt at den spiser mindre end den plejer de første dage. Er dette tilfældet skal du hjælpe marsvinet ved at tvangsfodre den. Spiser marsvinet ingenting skal du regne med at du skal tvangsfodre den hver 2-3 time døgnet rundt til den begynder at spise selv. Den bedste måde at holde øje med om marsvinet spiser er mængden og størrelsen af marsvinets afføring. Kun hvis størrelsen og mængden er normal kommer der nok mad i marsvinet. Er afføringen mindre i mængde eller størrelse må du i gang med tvangsfodringen indtil der er styr på afføringen.

Hold øje med at marsvinet kommer i gang med, at have afføring når den kommer hjem og at den tisser.

Hvornår skal jeg ringe til dyrlægen?

  • Hvis du ikke kan få medicinen i marsvinet
  • Der ikke kommer urin eller afføring
  • Marsvinet ikke spiser og du ikke kan få tvangsfodret i den
  • Marsvinet virker slap og sløv
  • Marsvinet er kold (kropstemperatur under 38 grader)
  • Virker smertepåvirket
  • Husk at marsvin ikke kan tåle at gå uden mad i mere end 4-5 timer før det er kritisk. Ring derfor til os eller vagthavende dyrlæge hvis du oplever nogle af ovenstående problemer


Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®