Skal din kanin neutraliseres?


Kastration og sterilisation af kaniner

Sterilisation af hunkaniner

Hvis man ikke ønsker at ens kanin skal have kaninunger, anbefales det, at den steriliseres. Udover at udelukke drægtighed, vil en sterilisation af hunkaninen eliminere risikoen for kræft i livmoderen. Faktisk er det 60-80% af intakte hunkaniner over 4 år, der udvikler livmoderkræft

Symptomerne kan være svære at opdage for både dig som ejer og for os som dyrlæger. Oftest opdages livmoderkræften først når det er for sent, og den har spredt sig til lungerne. Når en kanin steriliseres, vil produktionen af kønshormoner fjernes. Da kønshormoner spiller en stor rolle i dominans og territoriel adfærd, vil man opleve, at kaninen bliver mere afslappet og hviler i andre kaniners selskab. Dermed mindskes risikoen for aggression og dominans, når kaniner sammenføres. Desuden vil kaninen i mindre grad markere sit territorium med urin og afføring, og dermed er det lettere at gøre den renlig.

Hunkaniner har desuden risiko for at blive falsk drægtige. Dette kan være yderst frustrerende og samtidig øges risikoen for livmoderbetændelse kraftigt. Den eneste måde at forebygge ovenstående er ved at sterilisere kaninen, hvilket vi anbefaler for alle hunkaniner i 4-6 måneders alderen.  

Kastration af hankaniner

En hankanin i naturen vil udvise dominans og parringsadfærd, men dette kan være meget frustrerende for både ejer og kanin, når den holdes som en kælekanin. Nogle kaniner kan risikere at lave skader på penis, hvis den parrer genstande i hjemmet. Derudover kan der opstå slåskampe, hvis man vælger at have to hankaniner gående sammen. Hankaniner markerer også sit territorium med urin og afføring, og dette kan besværliggøre renlighedstræningen. Når man vælger at kastrere sin hankanin, vil ovenstående adfærd reduceres markant, og derfor vil man opleve at få en mere afslappet kanin, der er mindre stresset. Af den grund anbefaler vi, at hankaniner kastreres når de er kønsmodne. Dette bliver de i en alder af 4-6 måneder, men dog sker dette hos nogle store racer først senere.

Hvad skal du tænke på inden operationen?

Kaniner er generelt meget sarte dyr. Du skal derfor forberede dig på, at du får et dyr hjem efter operationen, som der skal holdes under tæt observation de næste par dage. Langt de fleste spiser selv og er ok igen efter 1-3 dage, men det er meget individuelt.

På operationsdagen

Det er en god ide at lave en madpakke, som kaninen kan få med til dyrlægen. Husk, at kaniner IKKE må fastes før en operation. Faktisk skal den gerne have spist og drukket rigeligt inden den transporteres til dyrlægen. Hvis den har en kaninven, som den dagligt går sammen med, bør også den medbringes til støtte og tryghed. Inden operationen bliver kaninen undersøgt af en dyrlæge, hvor kaninens sundhedstilstand tjekkes, hvorefter bliver den indlagt i vores behandlingsafdeling. Her vil den være i trygge hænder indtil den skal bedøves og opereres. Inden operationen vil kaninen få smertestillende, væske under huden og medicin, der holder tarmens peristaltik i gang, hvilket er essentielt for kaniner. Under operationen holdes der øje med kaninens puls, blodtryk, vejrtrækning, temperatur, og kaninen vil også få ekstra ilttilførsel under operationen. Vi anbefaler laserterapi af operationssåret, da det har en gavnlig effekt på heling af såret. Da såret vil blive syet med opløselige sting under huden, vil disse ikke skulle fjernes efterfølgende. Smertestillende behandling er meget vigtig i forbindelse med neutralisation af kaniner, og kaninen vil få smertestillende medicin med hjem til videre behandling. Når kaninen er vågen efter operationen, vil den blive fodret med Critical Care, som er en fibreopløsning der holder maven i gang. Det vil også løbende blive vurderet, om kaninen har brug for ekstra smertestillende, tarmperistaltikfremmende eller varme. Veterinærsygeplejersken, der sender kaninen hjem, vil gennemgå alt hvad der skal vides til videre behandling i hjemmet, samt eventuelle symptomer man skal holde øje med.

Pasningen af kaninen efter operationen

Har du tidligere prøvet at få opereret en hund eller kat, vil du erfare at det kræver en langt større indsats at passe en kanin efter operation. Det er derfor vigtigt at være godt forberedt på dette. Når kaninen kommer hjem, er det vigtigt, at den hurtigt kommer i gang med at spise. Hold også tæt øje med, at kaninen kommer i gang med at have afføring, når den kommer hjem. Hvis ikke den umiddelbart vil spise sin daglige kost, bør den fodres hver 2-3. time med Critical Care, hvilket I får med hjem efter operationen. Derudover skal den allerede om aftenen have smertestillende medicin. Hvis I oplever, at kaninen næste morgen heller ikke spiser af sig selv, bør I kontakte dyrehospitalet. Derudover må man ikke give en kanin en krave på efter operation, da den ikke kan spise sin såkaldte ”natafføring” i bagenden, hvilket er meget vigtigt for deres fordøjelse. De fleste kaniner vil dog ikke bide i såret. Det er desuden vigtigt dagligt at tjekke operationssåret for hævelse, varme, rødme og sekret.

Hvornår skal jeg ringe til dyrlægen?

  • Du kan ikke få medicin i kaninen
  • Der ikke kommer urin eller afføring
  • Kaninen spiser ikke, og det er ikke muligt at fodre den med Critical Care
  • Kaninen virker slap og sløv
  • Kaninen er kold (kropstemperatur under 38 grader)

Husk, at kaniner ikke kan tåle at gå uden mad i mere end 4-5 timer, før det er kritisk. Ring derfor til os eller vagthavende dyrlæge, hvis du oplever nogle af ovenstående problemer

 



Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®