Kender du symptomerne på sygdom hos kanin og marsvin?

Sygdomme hos kaniner og marsvin

Kaniner og marsvin kan ligesom andre dyr få forskellige sygdomme, der kræver behandling. Men da de som tidligere nævnt er byttedyr, er de eksperter i hvordan man ikke bliver spist af rovdyr. De ved instinktivt, at rovdyr får øje på de svageste dyr, således rovdyrene først går efter disse.

Derfor har kaniner og marsvin tillært sig at vise så minimale tegn på smerter eller svaghed som muligt for at undgå at blive et bytte. Desværre er dette instinkt en stor ulempe for os, da det kan være meget svært at se, når dyret er sygt.

Man bør altså kigge efter selv de mindste tegn på at ens dyr ikke har det godt, da det kan være for sent til at redde, når først dyret ser rigtig dårlig ud. Med andre ord - hvis man er i tvivl, bør man ikke tøve med at ringe til dyrlægen.

Nedenfor ses vigtige årsager til at få sin kanin eller marsvin tilset hurtigst muligt:

  • Nedsat eller manglende appetit - dyret spiser ikke så meget som den plejer
  • Ingen afføring eller den er ændret i form, farve eller konsistens
  • Ændringer i bevægelsesmønster/koordination, kropsholdning eller hovedstilling
  • Øjenlidelse, fx med hævelse, rødme eller flåd
  • Vejrtrækningsbesvær eller flåd fra næsen
  • Tandlidelse, fx meget lange fortænder eller skæren af tænder
  • Urinen er blodtilblandet
  • Underafkøling eller hedeslag
  • Blødning eller fund af store sår
  • Fund af fluelarver og/eller afføring i pelsen/huden
  • Kramper

Forebyggelse af sygdom

Der er dog meget man selv kan gøre for at undgå disse tilstande. Udover at sikre korrekt fodring, optimale fysiske forhold, at man har to eller flere dyr, som kommer godt ud af det med hinanden, samt masser af kærlighed, bør man også jævnligt tjekke op på dyrets fysiske sundhed. Dette kan gøres ved grundigt at kigge dyrene i øjnene, ørerne, munden, pelsen, poterne, bagenden, hvor man nogle gange kan finde noget, der ikke ser helt normalt ud. I sådan et tilfælde eller ved tvivl bør dyrlægen kontaktes, og hun/han kan vurdere, om det er noget, som bør undersøges. Uanset anbefales dog et sundhedstjek 1-2 gange årligt hos dyrlægen.

Her er det en god idé at medbringe en afføringsprøve, så dyrlægen kan undersøge om dyrets fordøjelse er optimal. En gang månedligt er det også en god idé at klippe neglene. Du kan få instruktioner i hvordan dette gøres til sundhedstjekket.

Har man anskaffet en ung kanin eller marsvin, er det også en god idé at få den neutraliseret. Her fjernes æggestokkene hos hundyrene (sterilisation) og testiklerne hos handyrene (kastration), hvilket gør, at de ikke kan få unger. En god grund til neutralisation er, at dyrene bliver mere afslappede og tilpas i andre dyrs selskab, idet deres naturlige drifter fjernes. Desuden reduceres risikoen for forskellige kræfttyper markant - særligt hunkaniner har stor risiko for kræft i kønsorganerne, hvis ikke de steriliseres, hvoraf 4 ud af 5 hunkaniner over 4 år har udviklet dette.

Lige så hyppigt udvikles i stedet cyster på æggestokkene hos marsvin, hvilket medfører smerter, hormonforstyrrelser og eventuelt urinvejslidelser.

Marsvin bør neutraliseres fra ca. 6 måneders alderen, mens de fleste kaniner kan neutraliseres fra de er 4 måneder. Hunkaniner anbefales at blive steriliseret INDEN de bliver 6 måneder, da forandringer i livmoderen allerede kan opstå i denne alder. Du kan læse mere om neutralisation af kaniner her og af marsvin her.

Del denne historie
Dit dyr i trygge hænder

En tryg sundhedsplan til din bedste ven

VetPlan er en sundhedsplan for dit dyr. Det er en abonnementsordning, så du kan abonnere på forebyggende pleje og sundhed. I en VetPlan får dit dyr adgang til ydelser som fx sundhedsundersøgelser, tandtjek, vaccination og store rabatter på foder. 

En løbende kontrol betyder, at eventuelle sygdomme og tandproblemer bliver opdaget i god tid. Det er til stor gavn for dit dyrs sundhed og kan i sidste ende spare dig for mange uforudsete udgifter.

▶▶▶ Kontakt os om en VetPlan®